Blog
Bazı Kuş ve Sürüngen Hastalıkları
Chlamdia: Türe mahsus, hücrelerarası Chlamdia psittaci, papağanlarda psittacosis hastalığını, diğer hayvanlarda ve insanlarda ise ornithosis yapar. Bu bakteri türünün 5 tipi, ve şiddet derecesi değişen alttipleri vardır ve son derece bulsşıcıdır. Belirtileryeşilimsi diyare, kilo kaybı, conjonktivit, sert , karışık tüyler, titremeler sinus enfeksiyonu içerir. Enfeksiyon, bazı anti biotiklere cevap verir.Giardia: Muhabbet kuşları, gri yanaklı parakeetler ve benzerlerinde (vede nadiren diğer kuşlarda), görülen bağırsak paraziti Belirtiler, diyare, tüy yolma, iştah ve kilo kaybı, büyüme sorunları. Bazı kuşlarda hiç bir belirti gözükmez. İlacı vardır.
Psittacine Gaga ve tüy hastalığı (PBFD): Circovirus’ün neden olduğu virütik bir hastalık, gittikçe ilerleyen tüy bozukluğuna ve kaybına ve sık olarakta aynı zamanda gaga deformasyonuna sebep olur. Virus aynı zamanda bağışıklık sistemini de yıkar. Genellikle, başlamasından 6 ila 12 ay içerisinde ölümcüldür, fakat kurtulup yıllarca yaşayan kuşlar görülmüştür. Bir sürü cins etkilenir fakat bazıları hiç bir semptom göstermezler. Tedavisi yoktur.
Polyomavirus: Papova virüsünün neden olduğu, virütik bir hastalık. Bir sürü cinste, kalıcı enfeksiyona neden olur. Bebek muhabbet kuşu hastalığına bu virüs neden olur. Belirtiler genelde çok genç kuşlarda görülür, diyare, yiyeceği geri çıkarma, kilo kaybı, erken ölüm. Hastalığın tedavisi yoktur fakat yeni bir aşı bulunmuştur.
Pacheco’s disease: Bir herpes virüsü bu enfeksiyona yol açar. Kuşlar, belirti göstermeden taşıyıcı olup, strese girdiklerinde belirti gösterirler. Belirtiler, yorgunluk, ilgisizlik, karışık tüyler, yeşil sarı diyare, çok su içme ve sulu gaita. Aşısı vardır, anti virus ilaçlar etkilidir.
Metabolik kemik hastalığı: Kuşlar, sürüngenler, küçük memeliler ve amfibilerde sık görülen bir hastalık. Metabolizmada eksik kalsiyumdan kaynaklanır. Bir kaç sebebi vardır en sık görülen UV ışığı yetersizliği ve gıdada kalsiyum veya fosfor eksikliğidir. Belirtiler, zayıflık, hatta paraliz ve adale titremeleri, kolayca kırılan kemikler, kalınlaşan bacaklar, gelişmemiş zayıf, kauçuk gibi kemikler bilhassa yüz kemikleri ve ölüm. Tedavi, kalsiyum iğneleri, calcitonin hormonu, düzgün beslenme ve çiftleşmedir.
Salmonella: 2ooo den fazla sertipi olan Salmonella enteridis bakterisi, bir çok hayvan cinsini ve insanları enfekte eder. Bir çok sürüngen, etkilenmeden taşıyıcı olur ve diğer sürüngenlere ve insanlara bulaştırır. Tedavisi bulunmakla beraber bakteri tamamen yok edilemez ve bir çok sürüngende tedaviden sonra tekrar görülür. En iyi önlem temizliktir, petinizin kafesini temiz tutun, ona dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın, ve sürüngenleri yemek bölümlerinden uzak tutun. Çocuklar ve bağışıklık sorunu olanlar en yüksek risk grubudur.